g Fabriek Magnifique - Art & Food Festival

Local Factory

Locatie: Heilig Hartplein – Haven, Veghel
Bedrijfspartner: ZLTO

De lokale bodem op je bord

Door de jaren heen is een kloof tussen boeren en burgers gegroeid. Boerenbedrijven verdwenen uit het Brabantse dorpsbeeld. Burgers kijken vandaag de dag met enige argwaan op afstand naar de boerenbedrijven op het platteland. Maar de burgers die de moeite nemen om eens een kijkje van dichtbij te nemen achter de deuren van het boerenbedrijf zijn steevast aangenaam verrast door de moderne bedrijfsvoering en duurzame productie.

De LOCAL FACTORY van FM16 midden op het centrale Heilig Hartplein in Veghel nodigt burgers van harte uit eens een kijkje te nemen achter die deuren en in gesprek te gaan met lokale boeren. Deze fabriek toont alle aspecten van moderne boerenbedrijven in volle glorie. Boeren ontvangen burgers met open armen en vertellen vol passie en trots over hun bedrijven en prachtige producten.

Van veraf op het festivalterrein zijn de schimmen van de LOCAL FACTORY al te zien. Een torenhoge silo prijkt boven alles uit en is de blikvanger van deze fabriek. Naarmate burgers dichterbij komen, worden de details van de silo steeds duidelijker zichtbaar. De silo accentueert van dichtbij allerlei aspecten van moderne boerenbedrijfsvoering. Onderaan de silo kunnen burgers een stoeltje aanschuiven aan lange keukentafels boordevol lokale boerenproducten. Onder het mom ‘Aan tafel bij de boer’ kunnen burgers een gesprek aanknopen met boeren, helpen met doppen en schillen van verse producten en proeven van het vele moois dat de lokale voedingsbodem te bieden heeft.

Maar de LOCAL FACTORY biedt nog veel meer. Vijf boeren en kunstenaars van het project FoodLabPeel tonen hun artistiek-maatschappelijke objecten aan het brede publiek. FoodLabPeel wil de kloof in De Peel tussen boeren en burgers middels een brug van kunst en design doorbreken. In co-creatie reizen vijf koppels de komende maanden door De Peel. Het PatéCafé, de Eggchange Office, LUCY Perpetuum Mobile, Het Gemeng Familiebedrijf en Het Spekrijt zijn de tot de verbeelding sprekende namen van de vijf objecten.

Ook scholieren van de lokale basisscholen hebben een plek in de LOCAL FACTORY. Zij zijn hebben op creatieve wijze hun tanden gezet in moderne elementen op het boerenbedrijf, zoals de plukrobot, genetische variëteit, drones en melkmachines. De creatieve vruchten daarvan zijn terug te vinden op en rondom het Heilig Hartplein.

Blijf dus niet op afstand staan kijken, maar kom dichterbij en verwonder je over de moderne boerenbedrijven van vandaag. Zoek de verrassende verbinding op en kom aan tafel met de boer!

 

Delen: