Water door de Hoogstraat? Fabriek Magnifique verbindt. Niet alleen mensen maar ook plaatsen. Dit jaar met een prachtige waterbaan van Julianapark naar Heilig Hartplein. De bouw is begonnen, maar we kunnen nog hulp gebruiken! Wil je meewerken? Meld je dan aan via info@fabriekmagnifique.nl
De waterbaan van maar liefst 350 meter verbindt de twee locaties. De baan begint bij de brug over de Aa, waar een ingenieus systeem water uit de rivier maar liefst vier meter omhoog pompt. Via communicerende vaten komt het in een waterbaan van steigerplanken terecht. Die transporteert het water door de Hoogstraat naar het Heilig Hartplein, waar een tweede systeem het in de haven deponeert.

Van idee naar werkelijkheid
Het idee is niet nieuw. De Veghelse kunstenares Jolanda van Doorn zag ruim twaalf jaar geleden al mogelijkheden om de aloude verbinding tussen de haven en de markt nieuw leven in te blazen met stromend water. Praktische uitdagingen hebben de realisatie, tot nu toe, altijd in de weg gestaan. Initiatiefnemer Geert Kloosterman maakt het idee werkelijkheid.

Uitvindersgilde en hergebruik
Voor de technische realisatie werkt Geert samen met het Uitvindersgilde. Acht creatieve ondernemers met als specialiteit kunst, constructie, ambacht en duurzame techniek. Jeroen Vissers en Simone Tenda van het gilde komen beide uit Veghel en verbinden zich graag aan Fabriek Magnifique. Uiteraard met ondersteuning van hun collega’s Boele Zwanenburg, Jop Erken, Roland Lips, Pascale Pieksma, Jesse Kloosterhuis en Vincent Schoutsen. Ook Jan Versteegde en vrienden en familie werken mee. Het team gebruikt materiaal dat afkomstig is van de fabrieken aan de Noordkade. Zo hebben een oude trap, transportbakken uit de silo’s en een drukvat al een nieuwe bestemming in het pompsysteem gekregen.

Zuiver water
Als kers op de taart ontwierp het uitvindersgilde een waterboog in de haven bij de silo’s van de Noordkade. Een enorme pomp zorgt voor een draaikolk in het water. Een bijzondere spuit maakt van het opgepompte water een zeer zuivere straal. Licht blijft in de straal en niet kan ontsnappen.

De waterbaan en de waterboog zijn alleen te bewonderen tijdens het festivalweekeinde op 6, 7 en 8 juli. Fabriek Magnifique stroomt. Dat moet je gezien hebben!

Gerealiseerd dankzij Bouwbedrijf van de Ven, ThyssenKrupp, Van Zutphen Staalconstructies en Brugmans Metaalbewerking.