Veghel | Het ‘verhaal’ staat centraal tijdens de elfde editie van Fabriek Magnifique. Het gratis festival is op 5, 6 en 7 juli 2024 onder andere in het Julianapark, op de Noordkade en rondom de Markt in Veghel. Artistiek leider Jan van Hoof heeft ambitieuze plannen – door Ties van Dooren

Het thema is dit jaar dus ‘Verhaal’. Van Hoof legt uit waarom er voor dit thema is gekozen: “Een verhaal vertellen of aanhoren betekent meteen dat je ook naar elkaar luistert. Dat is in deze woelige tijden belangrijk. Verder vind ik dat vrijwel overal een verhaal achter- of inzit. Mensen hebben heel veel interessante verhalen. We gaan proberen die verhalen te verwerken in het programma.” De organisatie achter Fabriek Magnifique gaat zich de komende tijd richten op het verzamelen van allerlei verhalen. Van Hoof vervolgt: “Dat kunnen verhalen zijn via bijvoorbeeld: muziek, film, beeldende kunst, theater, spoken word of gewoon vertellen. We gaan zoveel mogelijk acts programmeren die een verhaal te vertellen hebben.” Hoe Fabriek Magnifique al deze verhalen precies gaat ophalen is nog niet bekend.

Biechtstoelen
De meeste verhalen komen op verschillende manieren terug tijdens Fabriek Magnifique. Van Hooft: “Bij elke stap die je zet kom je verhalen tegen. We gaan bijvoorbeeld random dixie’s en biechtstoelen plaatsen waar al deze verzamelde verhalen worden verteld. We maken ook hokjes waar je je verhaal kwijt kan. Een beetje zoals het oude VPRO-programma Achterwerk in de Kast.” 
Sem Jansen is een voorbeeld van iemand die een verhaal gaat vertellen. “Sem is geboren als meisje, maar inmiddels is hij een jongen. Sem is muzikant en vertelt met muziek zijn verhaal. Het is een fantastische voorstelling.” Een ander voorbeeld is de Veghelse Heemkundekring. Zij presenteren verhalen vanuit hun kelder in Het Raadhuis. “Tijdens Fabriek Magnifique worden deze verhalen uit de kelder naar boven gehaald tijdens Verhalen uit de kelder.”
Het verhaal dat Van Hoof zelf wil overbrengen tijdens Fabriek Magnifique draait vooral om luisteren. “Overal zit een verhaal achter. Ik wil dat mensen daarnaar luisteren. Samen gaan we zoveel mogelijk verhalen boven water krijgen.”

Grote namen
Natuurlijk is Van Hoof weer bezig met drie à vier grote namen. “Ik wil wel onderscheidend zijn. Dus het zijn geen artiesten die bijvoorbeeld ook op Paaspop komen.” Toch draait het festival volgens de Veghelaar niet om deze sterren. “Een onverwacht optreden op een willekeurige straathoek of een jonge talentvolle muzikant. Daar draait het om tijdens Fabriek Magnifique. Waar je ook loopt, je moet verwonderd en verrast worden.”

Inschrijven
Iedereen die deel wil nemen aan Fabriek Magnifique, dus alle bands, groepen, kunstenaars, theatermakers, filmers die iets willen doen op het festival kunnen zich inschrijven tot en met 31 december via: fmaanmelden.nl. “Het zou mooi zijn als de deelnemers het thema meenemen in hun act, maar dat hoeft niet per se”, besluit Van Hoof. In januari en februari gaat de organisatie proberen zoveel mogelijk mensen een plekje te geven.

Fabriek Magnifique vindt plaats op de volgende locaties: Julianapark, Veghel Centrum, Markt, Kloostertuin, Heilig Hartplein en Noordkade. Er wordt nog onderzocht of ook de Hoogstraat kan worden ingevuld.

Stadskrant Veghel, 14-12-2023

https://www.kliknieuwsveghel.nl/nieuws/algemeen/216644/verhaal-staat-centraal-tijdens-fabriek-magnifique-bij-elke-st

Doneer

een magnifique gebaar